Header Pocetna
HOMESEZONARepertoar HeaderULAZNICEO kazalištu INFORMACIJEPRESSRLJN
Vi ste ovdje: Početna > Biografije
Janusz Kica
Rođen je 1957. u Wroclavu, gdje je živio do odlaska na studij teatrologije na Jagiellonskom sveučilištu u Krakowu tijekom kojeg dolazi u kontakt s vodećim poljskim redateljima i glumcima, te s kazališnim strujanjima suvremenog europskoga avangardnog teatra. U Kölnu upisuje studij teatrologije i povijesti umjetnosti. U Njemačkoj u početku radi kao redateljski i scenografski asistent u raznim kazalištima, a od 1986. do 1989. bio je stalni asistent režije, a poslije i kućni redatelj, u Wuppertaler Bühnenu, kazalištu koje je proslavila Pina Bausch.
U Wuppertalu, jedna od njegovih prvih samostalnih predstava bila je scenska postava Theobaldt-Kiplingove Knjige o džungli, a 1990. dobio je poziv da Knjigu o džungli postavi na scenu i u Zagrebačkom kazalištu mladih. Ta predstava, koja se i danas smatra jednom od ponajboljih tog kazališta, za Kicu je bila početak kazališne ljubavi prema hrvatskom glumištu. Na Salzburger Festspieleu surađivao je s Peterom Steinom i Andrzejom Wajdom.
U Sloveniji je režirao u Mariboru, Celju, Novoj Gorici i Piranu, ali najviše u ljubljanskom SNG-u, gdje je na scenu postavio niz zapaženih predstava: Shakespeareovu Oluju, Čehovljev Višnjik, Von Horvathove Priče iz Bečke šume, Kafkin Proces, zatim Španjolski komad i Bog masakra Yasmine Reza. Za režiju Kafkine Amerike u mariborskom SNG-u dobio je nagradu na Borštnikovim srečanjima, kao i za režiju Ukroćene goropadnice u celjskom SLG-u i Sna Ivanjske noći Primorskog narodnog gledališča iz Nove Gorice, dok su na istom festivalu Calderonov Život je san ljubljanskog SNG-a i Ukroćena goropadnica kazališta iz Celja u Kicinoj režiji dobili nagradu za najbolju predstavu u cjelini.
U Hrvatskoj je Kica nakon Knjige o džungli režirao još nekoliko predstava. U riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca na scenu je postavio Raspru P. Marivauxa i opere Traviata G. Verdija i Manon Lescaut G. Puccinija, a na Dubrovačkim ljetnim igrama Shakespeareovog Julija Cezara i Kleistovog Amfitriona. Na 51. splitskom ljetu potpisuje Noći iguane Tennesseeja Williamsa, predstavu koja je dobila Nagradu hrvatskog glumišta 2005. godine. Osim Noći iguane, još su dvije njegove predstave dobile Nagradu hrvatskog glumišta: Tri mušketira ZKM-a 1995. i Amfitrion s Dubrovačkih ljetnih igara 2003, dok je Komedijina predstava Na Tri kralja dobila nagradu za najbolju predstavu na Danima satire 1999. U Hrvatskoj je, između ostalog, u posljednje vrijeme režirao Bjesove F. M. Dostojevskog u HNK-u Zagreb, Orfej silazi T. Williamsa u Teatru Gavella u Zagrebu, Moj sin samo malo sporije hoda Ivora Martinića, jednu od najnagrađivanijih predstava u povijesti hrvatskog kazališta, te Europu, predstavu u koprodukciji zagrebačkog ZKM-a sa kazalištima u Birminghamu, Dresdenu i Bydgoszczyu. U Sloveniji režira Peer Gynta H. Ibsena i Majstora i Margaritu M. Bulgakova u SNG-u Maribor, te Bog masakra Y. Reza i Tri sestre A. Čehova u SNG-u Ljubljana. U Austriji režira Lepezu Lady Windermere O. Wilea, Amadeusa P. Shaffera i Kao u nebu K. Pollaka u Theater in der Josefstadt u Beču. U Njemačkoj režira Čarobni brijeg Th. Manna i Oluju W. Shakespearea na festivalu u Bad Hersfldu. U Švicarskoj režira Dugo putovanje u noć E. O'Neilla u Teatru Biel/Solothurn, dok u Italiji na scenu postavlja Zlatnog zmaja R. Schimmelpfenniga u SSG-u u Trstu te Kći zraka H. M. Enzensbergera i Calderona u koprodukciji Mittelfesta, SSG-a u Trstu i Festivala Kopar.
print Print

 

  27.03. Kulise života
  28.03. Životinjska farma
  30.03. Životinjska farma
  31.03. Životinjska farma
  31.03. Stabat Mater
             (katedrala sv. Vida)
  01.04. Carmen
            (scena HKD-a na Sušaku)
  01.04. Životinjska farma
  02.04. Životinjska farma
  03.04. Carmen
            (scena HKD-a na Sušaku)

  Tražilica

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

  Get Adobe Flash player

  facebookicon.gif newsicon.gif twittericon.gif instagramicon.gif youtubeicon.gif

  GENERALNI POKROVITELJ SEZONE

  zaba.jpg

  Sponzori Kazališta

  GENERALNI SPONZOR GALA KONCERTA
  DIANE HALLER I
  SPONZOR KAZALIŠNOG PROGRAMA 2015. 

   ina.gif


  POKROVITELJ SVEČANE OBNOVE
  OPERE LA TRAVIATA

  HEP_logo-web.jpg

   

  SLUŽBENA ŠMINKA
  SEZONE

  MaxFactor.gif

  DM-web.jpg


  GOLDENPOINt.gif


   perla-logo.jpg

   

   

  MEDIJSKI PARTNER SEZONE

  MEDIJSKI POKROVITELJ
  SEZONE


  europlakat2.jpg


  radioRijeka2.jpg

  novi-list2.jpg

  kanalR2.jpg

   

  rijeka-klik-logo.gif

   scena-hr.gif

  Copyright (c) 2008. HNK Ivan pl. Zajc :: Kontakt