Sezona Header
HOMESEZONARepertoar HeaderULAZNICEO kazalištu INFORMACIJEPRESSRLJN
Vi ste ovdje: Početna > Sezona > Arhiv > Sezona 2004/2005 > Novosti > Svibanj

"Così fan tutte" u Dubrovniku

U sklopu programa "Unique Mozart" posvećenog 250. obljetnici rođenja najvećeg glazbenog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta, ansambl Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i Dubrovački simfonijski orkestar izvest će Mozartovu operu "Così fan tutte" 5. i 6. svibnja u 21 sat u tvrđavi Revelin u Dubrovniku."Così fan tutte" u Dubrovniku

U sklopu programa "Unique Mozart" posvećenog 250. obljetnici rođenja najvećeg glazbenog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta, ansambl Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i Dubrovački simfonijski orkestar izvest će Mozartovu operu "Così fan tutte" 5. i 6. svibnja u 21 sat u tvrđavi Revelin u Dubrovniku. Dirigentica je Nada Matošević, režiju potpisuje Krešimir Dolenčić, a nastupit će Olga Šober (Fiordiligi), Kristina Kolar (Dorabella), Robert Kolar (Guglielmo), Sergej Kiselev (Ferrando), Ingrid Haller (Despina), Siniša Štork (Don Alfonso. 

Komična opera "Così fan tutte" premijerno je izvedena na prošlogodišnjim "Riječkim ljetnim noćima". Scenografija je djelo Dalibora Laginje, a kostimograf Goran Lelas za svoje je kreacije nagrađen Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju kazališnu kostimografiju. Oblikovatelj svjetla je Boris Blidar, scenski pokret osmislila je Oxana Brandiboura, a u izvedbi će sudjelovati i Ana Anconelli te David Stefanutti (continuo - čembalo i violončelo). (K. B.)  


 

"JAZZ" NA "STERIJINOM POZORJU": PUBLIKA I KRITIČARI ODUŠEVLJENI

Predstava "Jazz" HNK Ivana pl. Zajca Rijeka za koju je tekst napisao glumac i dramski pisac Filip Šovagović, a čiju režiju potpisuje Ivica Buljan izvedena je 29. svibnja na sceni "Jovan Đorđević" SNP u Novom Sadu na jubilarnom, 50. festivalu "Sterijino pozorje" u sklopu programa "Krugovi", koji je dio projekta "Mostovi kulture" Međunarodnog udruženja kazališnih kritičara (IATC). Reakcije publike i kritičara izvrsne su..."JAZZ" NA "STERIJINOM POZORJU": PUBLIKA I KRITIČARI ODUŠEVLJENI

"Jazz" Fi­li­pa Šo­va­go­vi­ća, u režiji Ivi­ce Bu­lja­na i iz­vo­đe­nju ri­ječ­kog HNK Iva­na pl. Zaj­ca, ne sa­mo da je uz­bu­dio gle­da­o­ce, svo­jim kra­jem ih čak dir­nuo u bol­ne tač­ke pret­hod­nih go­di­na, ne­go je, po­sle pret­hod­nog šo­ka, vi­še od dva sa­ta ka­tar­zič­no pu­nio du­še želj­ne za­ni­mlji­vog i do­brog po­zo­ri­šnog sadržaja. Re­di­telj i glum­ci (pi­sac je, nažalost, mo­rao u Lju­blja­nu, na montažu fil­ma) go­vo­ri­li su o pro­ce­su ra­da na pred­sta­vi, o este­ti­ci pri­me­re­noj no­vom vre­me­nu i veku, razborito, bez nadmenosti, duhovoto. Iz­bor ri­ječ­kog an­sam­bla u pro­gram 50. Po­zor­ja, po­nu­dio je i jed­nu in­tri­gant­nu či­nje­ni­cu - po­nov­ni do­la­zak u No­vi Sad Ma­ni Go­to­vac, jed­ne od ne­ka­da­šnjih "iko­na" fe­sti­va­la, kri­ti­čar­ku iz Za­gre­ba ko­ja ov­de ni­je bi­la 15 go­di­na. Ona je sa­da uspe­šna in­ten­dan­ti­ca po­zo­ri­šta u Ri­je­ci - o če­mu do­bar glas već par go­di­na stiže i do nas, a no­vo je da je sve vre­me vo­di­la za ru­ku ma­log Ja­ko­va! Taj de­ča­čić od je­dva osam go­di­na, njen unuk, ima bit­nu - re­ci­mo, jed­nu od glav­nih - ulo­ga u pred­sta­vi! Kli­nac je, pro­sto, neo­do­ljiv, što je pu­bli­ka ose­ti­la od pr­ve i sve­srd­no ga "usvo­ji­la". Do sto­tog Po­zor­ja, možda će mu ime bi­ti i me­đu ste­ri­jan­skim la­u­re­a­ti­ma?!

(S. Vučković, Večernje novosti, 30.05.)

 

Porodična drama i drama identiteta, u smelom i zahtevnom rediteljskom konceptu koji, preuzimanjem muzičke/koncertne dramaturgije, predstavlja otklon od niskomimetskog principa. Ukupnom energijom i ekspresivnim, povremeno potresnim scenskim slikama, ova predstava ostavlja snažan i upečatljiv konačan utisak.

(D. Nikolić, Dnevnik, 31.05.)

 

Bogatstvo energije i razigrane vesele ironije prelivalo se po sceni Srpskog Narodnog Pozorišta i zahvatalo gledaoce smehom i veselim saznanjem i pre svega ironičnim prepoznavanjem sopstvenih sitnih i krupnih dnevnih i večnih problema. Glumci igraju u donjem vešu – glumice se skidaju i oblače  na sceni, igra se košarkaški duel na jedan koš, mikrofonski kablovi se motaju po patosu ali se njima i dave glumci dok pate za propalom mladošću. Jedno je sigurno – ovo nije pozorište pretenciozne isključive istine. Svaki deo i svaka izjava u predstavi stavljeni su u mnogostruki kontekst i nikad ne znače samo to što na prvi pogled predstavljaju.

(Goran Cvetković, Radio Beograd 2, 1.6.)

 

 

Bravo! Potpuno bravo za hrvatski ansambl! I za reditelja! Ovo je zadivljujuće moderna, hrabra, pametna i duhovita predstava. Ovo je pozorište koje cenim, poštujem i jedino priznajem. Jako sam uzbuđena jer sam juče izgubila veru u pozorište i već se dugo, predugo dosađujem u pozorištu. Ovo je bilo stvarno. Uh. Ovo mi je vratilo veru da postoje ljudi koji zaista znaju da misle, koji znaju na pravi način da se obračunaju sa sentimentom u pozorištu. Ovo je taj novi sentimentalizam i ovo je taj europski trend u dramaturgiji koji kod nas nismo uspeli da vidimo.

(Ksenija Krnajski, redateljica)

 

Drago mi je da se Sterijino pozorje ovako otvara prema svetu i postaje ozbiljan festival. Posebno bih izdvojio ono sjajno dete koje ravnopravno s glumcima igra na sceni. Mi decu na sceni uglavnom gledamo kako statiraju ili njihovo pojavljivanje na daskama najčešće izgleda kao zloupotreba. Ovo je čudo.

(Saša Asentić, performer, kazališni pedagog)

 

Jazz ima kvalitet koji predstavama isuviše često nedostaje; on ne potcenjuje publiku, pa joj zato ništa ne crta, već od nje traži punu koncentraciju.

(Bojana Janković, II godina režije, FDU, Beograd)

 

"Jazz" je 2004. nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta u kategorijama za najbolju predstavu u cjelini i najbolju režiju. Sudjelovala je na ljubljanskom festivalu "Ex Ponto", te na ovogodišnjim "Marulićevim danima", a bit će izvedena i na festivalu "Riječke ljetne noći 2005" 12. i 13. srpnja u 21.30 sati u Dvorištu Filozofskog fakulteta. Za 2006. godinu dogovorena su gostovanja na Wienner Festwochenu u Beču te u luksemburškom Théâtre d'Esch. Uloge tumače: Bosnimir Ličanin, Zoran Prodanović Prlja, Zrinka Kolak Fabijan, Damir Orlić, Luka Peroš, Ana Kvrgić, Zdenko Jelčić, Zdenko Botić, Davor Jureško, Sabina Salamon, Andreja Blagojević, Predrag Sikimić i Jakov Gotovac Borčić.

 


 

PROGRAM "RIJEČKIH LJETNIH NOĆI"

Za vruće riječko ljeto pripremili smo još puno zanimljivih događanja, pa zavirite u program "Riječkih ljetnih noći"...Festival "Riječke ljetne noći" ove će godine trajati trideset i tri dana, a u brojnim programima sudjelovat će niz svjetski priznatih umjetnika. Čitav će grad biti pretvoren u veliki teatar na čijim će pozornicama nastupati svima znana imena kao što su Mariella Devia, Luciana D'Intino, Tomislav Mužek, Giorgio Surian, Tomislav Gotovac, Ana Karić, Žarko Radić, Edita Karađole, Arsen Dedić, Gabi Novak, "Putokazi", Damir Urban…Po prvi puta bit će dodijeljena i nagrada "Novog lista" za najveći događaj Festivala.

Britansko ulično kazalište "Avanti Display" povodom otvorenja Festivala 23. lipnja u 21.30 sati izvest će show s vodom i pretvoriti zgradu HNK Ivana pl. Zajca u veliki vodoskok. Građani Rijeke i njihovi gosti bit će sudionici "Hydromanije!" u novom Kazališnom parku i Verdijevoj ulici. Pozivamo Vas da prisustvujete tom spektakularnom događaju.

 

RIJEČKE LJETNE NOĆI

(23. 6. – 26. 7. 2005.) 

 

23.6. u 21.30 sati

Ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca Rijeka

Svečano otvorenje "Riječkih ljetnih noći"

HYDROMANIA!Gostovanje uličnog kazališta "Avanti Display" (Velika Britanija)

 

24. 6. u 21.30 sati

Marganovo, Tvornica papira

Svjetska praizvedba

Bernard-Marie KOLTÈS : MARŠ/PJESMA NAD PJESMAMA

Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i Mini Teatar, Ljubljana

Redatelj: Ivica Buljan

 

26., 27. i 28. 6. u 21.30 sati  Bernard-Marie KOLTÈS : MARŠ/PJESMA NAD PJESMAMA

 

 

30. 6. u 21.30 sati       

Trg Riječke rezolucije

Premijera

WOLFGANG AMADEUS MOZART: COSÌ FAN TUTTE

Opera HNK Ivana pl. Zajca Rijeka

Dirigentica: Nada Matošević, redatelj: Krešimir Dolenčić

 

1., 2. i 4. 7. u 21.30 sati  W. A. MOZART: COSÌ FAN TUTTE

 

 

6. 7. u 21 sat      

Hrvatski kulturni dom

BEAUFORTOVA LJESTVICA

Tranzicijsko-fikcijsko kazalište TRAFIK, Rijeka

 

 

9. 7. u 21.30 sati

Trg Riječke rezolucije

Prima/Premijera

GIACINTO GALLINA: ZENTE REFADA/SKOROJEVIĆI

Dramma Italiano/Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Teatro La Contrada, Trieste

Regista/Redatelj: Francesco Macedonio

 

 

10. 7. u 21 sat      

Hrvatski kulturni dom

KONCERT ARSENA I GABI

 

 

11. 7. u 21 sat             

Tvornica Torpedo

CARL ORFF: CARMINA BURANA

Riječka filharmonija, zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Zagreb, Dječji zbor Tratinčice, Rijeka

 

Dirigentica: Nada Matošević 

 

 

12. i 13. 7. u 21.30 sati 

Dvorište Filozofskog fakulteta

FILIP ŠOVAGOVIĆ: JAZZ

Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca Rijeka

Redatelj: Ivica Buljan 

 

 

16. 7.  u 21.30 sati           

Marijin perivoj, Trsat

KONCERT MARIELLE DEVIA I LUCIANE D'INTINO

Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka

Dirigent: Fabrizio Ventura

 

 

18. 7. u 21.30 sati

Trg Republike Hrvatske

KONCERTNO-SCENSKI HAPPENING "ANDROIDA""Putokazi", Damir Urban, "Underground Sky"...


 

20. 7. u 21.00sati

Portić na Kantridi

Premijera

SLOBODAN NOVAK: MIRISI, ZLATO I TAMJAN

Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca Rijeka

Redatelj: Vinko Brešan 

 

21. i 22.  u 21.00 sat,  23. 7. u 22.30 sati S. NOVAK: MIRISI, ZLATO I TAMJAN 

 

26. 7. u 21.30 sati

Trg Riječke rezolucije

Zatvaranje Festivala

VALCERI, TANGO
Salonski orkestar Opere i Balet HNK Ivana pl. Zajca Rijeka

Dirigentica: Nada Matošević, koreograf: Staša Zurovac

 

 

 


 

"MARQUEZOMANIJA" U ZEMUNU

Povodom desete obljetnice izlaženja časopisa "Orchestra" Baletni ansambl HNK Ivana pl. Zajca s "Marquezomanijom" Staše Zurovca 30. i 31. svibnja u 19.30 sati gostuje u "Madlenianum operi i teatru" u Zemunu. Zanimanje publike za "Marquezomaniju" je veliko, a ulaznice za obje večeri su skoro rasprodane."MARQUEZOMANIJA" U ZEMUNU

Povodom desete obljetnice izlaženja časopisa "Orchestra" Baletni ansambl HNK Ivana pl. Zajca s "Marquezomanijom" Staše Zurovca 30. i 31. svibnja u 19.30 sati gostuje u "Madlenianum operi i teatru" u Zemunu.

 

Koreograf, redatelj i dramaturg je Staša Zurovac, asistentica koreografa Olja Jovanović Zurovac, scenograf Žorž Draušnik, a kostimografkinja Katarina Radošević Galić. Izvođači: Svetlana Andrejćuk, Oxana Brandiboura, Antonija Družeta, Tena Ferić, Marina Grgurić, Kristina Kaplan, Irina Köteles, Cristina Lukanec, Deana Marčić, Danijela Menkinovski, Anna Ponomareva, Anka Popa, Laura Popa, Elena Pichler, Svetlana Rasskazova, Paula Rus, Tanja Tišma, Sabina Voinea, Dmitri Andrejćuk, Leonid Antontsev, Vitali Klok, Andrei Köteles, Valeri Rasskazov i Askhatbek Yusupzhanov.

 

- Radi se o izuzetno poetičnom baletu u kojem ansambl HNK iz Rijeke u nešto više od sat vremena dočarava romantičnu i mističnu atmosferu baš kao u Marquezovoj knjizi "Sto godina samoće", rekla je Ivana Milovanović, glavna urednica "Orchestre" najavljujući nastup Baletnog ansambla HNK Ivana pl. Zajca u "Madlenianum operi i teatru" za koje vlada veliko zanimanje, a ulaznice za obje večeri skoro su rasprodane.

 

Uoči praizvedbe "Marquezomanije"  25. veljače 2005.  u Rijeci, autor Staša Zurovac je zapisao:

- Balet "Marquezomanija" inspiriran je djelima jednog od najvećih živućih pisaca i nobelovca Gabriela Garcije Marqueza, pionira takozvanog latinoameričkog  "booma", koja se ubrajaju u klasike literature dvadesetog stoljeća. Nevjerojatnu snagu imaginacije koju kao briljantni pripovjedač prenosi čitatelju i izaziva bujicu nadrealističkih slika, te zadire u najdublje kutke ljudskog srca, želio bih pretočiti u naizgled nepovezane prizore, protkane dahom iste čarolije. U njegovom svijetu iznimne ljepote i surovosti, u beskrajnom šarenilu likova i događaja; u svijetu gdje padaju kiše žutog cvijeća; gdje diktatori prodaju oceane, u vremenu koje neumitno teče, a ipak kao da stoji, provlači se uvijek jedna misao: vječita  ljudska prolaznost i samoća. U naznakama gdje su granice između objektivne stvarnosti i snova beznadno zamagljene nalazim dovoljno prostora i idealnu građu za teatar iluzija kakvom težim, baveći se univerzalnim temama, emocionalnim i psihičkim previranjima, tananim stanjima duše, izbjegavajući dramatizaciju i ne određujući se konkretnom fabulom. I upravo te slike, u kojima se fantazija, daleki ideali i vječite čežnje miješaju sa surovom i sirovom realnosti, intrigiraju me kao umjetnika da silinu tih dojmova pretočim u scensko djelo.

 

Maja Đurinović u kritici naslovljenoj "Lijepo i bolno", objavljenoj 1. ožujka 2005. u "Slobodnoj Dalmaciji" ističe:

- Magični realizam otvorio je Zurovcu nove prostore ili, možda bolje, one njegove stare osvijetlio i povezao na neki drugi, novi način. Cijeli ansambl, osamnaest plesačica i šest plesača, zaigrali su ponovno strastveno, punom energijom i vjerom, na glazbeni kolaž uglavnom južnoameričkog prizvuka, vrteći pred nama slike iz samo naizgled tuđeg, a bliskog svijeta. Predstava je prepuna emocije, lijepa i bolna, u pokušajima bijega iz (stogodišnje) samoće i kratkim trenucima ispunjenja.

 

U tekstu "Bujica nadrealističkih slika" Mladena Mordeja Vučkovića, objavljenom 19. ožujka 2005. u "Vjesniku" navedeno je:

- Baletni ansambl HNK Ivana pl. Zajca, po čijoj je mjeri predstava načinjena, iskazuje u njoj mnogo truda i žara scenskog nastupa. Koreografski "Marquezomanija" je nova i drugačija, a opet prepoznatljiva s tipičnim elementima koji odmah odaju autora. Važno je što svaki pokret izvire iz glazbe i slijedi glazbene misli i njihov tok. Ansambl Riječkoga baleta izvrsno je obavio zadatak. Mnogobrojniji ženski dio zdušno je zaigrao i predstavio sudbine Zurovčevih Žena kao prenositeljica i obnoviteljica života.


 

RASPRODANE  ULAZNICE ZA ZAVRŠNI KONCERT

Završni koncert polaznika Studija za klasični balet i solista Baleta HNK Ivana pl. Zajca bit će održan u petak, 27. svibnja u 19 sati u riječkom Kazalištu. U programu će sudjelovati i gosti - Društvo za ples i rekreaciju "Rotondo", Rijeka.RASPRODANE  ULAZNICE ZA ZAVRŠNI KONCERT

Ulaznice za završni koncert polaznika Studija za klasični balet i solista Baleta HNK Ivana pl. Zajca, što će biti održan u petak, 27. svibnja u 19 sati u riječkom Kazalištu, rasprodane su.

Polaznici Studija za klasični balet i solisti Baleta HNK Ivana pl. Zajca izvest će  pas de deux iz baleta J. F. F. Burgmüllera "Festival cvijeća u Genzanu", plesove iz "Orašara" (Ščelkunčik) P. I. Čajkovskog, varijacije iz baleta "Bajadera" i plesove iz "Don Quijotea" L. Minkusa za koje su koreografiju napravile Oxana Brandiboura i Elena Pichler, voditeljice Studija za klasični balet HNK Ivana pl. Zajca.

U programu sudjeluje i Društvo za ples i rekreaciju "Rotondo", Rijeka, čija je voditeljica Tereza Dubrović. Oni će u prvom dijelu programa izvesti "Tarantellu" G. Rossinija i O. Respighija, divertissement iz "Orašara" (Ščelkunčik) P. I. Čajkovskog, te "Mađarski ples" J. Brahmsa.


 

"JAZZ" NA "STERIJINOM POZORJU"

Predstava "Jazz" bit će izvedena 29. svibnja u 22 sata na sceni "Jovan Đorđević" SNP na festivalu "Sterijino pozorje" u Novom Sadu. Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca predstavit će se u dijelu programa nazvanom "Krugovi", sastavnom dijelu projekta "Mostovi kulture", kojeg je pokrenulo Međunarodno udruženje kazališnih kritičara (IATC)."JAZZ" NA "STERIJINOM POZORJU"

Predstava "Jazz" bit će izvedena 29. svibnja u 22 sata na sceni "Jovan Đorđević" SNP na festivalu "Sterijino pozorje" u Novom Sadu, a koji ove godine obilježava 50. obljetnicu postojanja. Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca predstavit će se u dijelu programa nazvanom "Krugovi", sastavnom dijelu projekta "Mostovi kulture", kojeg je pokrenulo Međunarodno udruženje kazališnih kritičara (IATC).

"Jazz" je nastao prema tekstu glumca i dramskog pisca Filipa Šovagovića u okviru programa "Project Refugees" Europske kazališne konvencije, a praizveden je na prošlogodišnjim "Riječkim ljetnim noćima". Režiju potpisuje Ivica Buljan, a uloge tumače Bosnimir Ličanin, Zoran Prodanović Prlja, Zrinka Kolak Fabijan, Damir Orlić, Luka Peroš, Ana Kvrgić, Zdenko Jelčić, Zdenko Botić, Davor Jureško, Sabina Salamon, Andreja Blagojević, Predrag Sikimić i Jakov Gotovac Borčić. Predstava koju je, kako kaže Buljan, teško žanrovski odrediti "jer u njoj ima i pjevanja i plesa i glume, ali može se reći da se radi o glazbenom komadu čiji je koncept najbliži sirovom rock koncertu", 2004. nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta u kategorijama za najbolju predstavu u cjelini i najbolju režiju. Sudjelovala je na ljubljanskom festivalu "Ex Ponto", te na ovogodišnjim "Marulićevim danima", a bit će izvedena i na festivalu "Riječke ljetne noći 2005" 12. i 13. srpnja u 21.30 sati u Dvorištu Filozofskog fakulteta. Za 2006. godinu dogovorena su gostovanja na Wienner Festwochenu u Beču te u luksemburškom Théâtre d'Esch.

 

Ove godine "Sterijino pozorje" održava se od 26. svibnja do 4. lipnja. Nekadašnji festival jugoslavenskog kazališta okupljao je predstave najboljih dramskih autora s područja bivše države, a u zadnjih petnaest godina predstavljao je dramske autore iz Srbije i Crne Gore, uz česta gostovanja i predstave iz država koje su nekada činile Jugoslaviju te goste iz inozemstva. Festival nosi ime po srpskom komediografu Jovanu Steriji Popoviću, a osnovano je povodom 150. obljetnice njegovoga rođenja i 100. obljetnice smrti. Njegova je namjera bila da, godišnjim pregledom najboljih kazališnih uprizorenja nacionalne dramatike, razvija kazališnu umjetnost i potiče izvorno dramsko pisanje. Festivalski program redovito je bio praćen različitim simpozijima, književnim i revijalnim promocijama, izložbama, te raznim strukovnim aktivnostima na teatrološkom, dokumentarističkom i informacijskome području.

Težnja za širenjem festivala izvan granica Srbije i Crne Gore izrazita je posljednjih nekoliko godina, a njezin je zagovornik bio, sadašnji selektor Ivan Medenica, ugledni

beogradski kazališni kritičar i teatrolog mlađe generacije. Parafrazirajući Prousta, ovogodišnji program Festivala Medenica je predstavio pod nazivom "U traganju za izgubljenom modernošću". Širi kontekst postavljen je programom "Krugovi" u kojem ove godine nastupaju kazališta iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, te naravno, Srbije i Crne Gore, dok su u natjecateljskom programu osim šest domaćih predstava selektirane i predstave srpskih autora iz inozemstva (Nove Gorice i Beča).  Tema "Krugova" je "Nova ex-Yu drama". Čine je dramski komadi napisani u bivšim jugoslovenskim republikama, nastalim u posljednjih petnaestak godina, od raspada bivše države. Većinom je riječ o novim dramskim komadima ili pak komadima autora mlade ili srednje generacije (Dejan Dukovski, Tena Štivičić, Filip Šovagović).


 

NEZABORAVNA VEČER S ČAROBNJACIMA IZ MILANSKOG "PICCOLO TEATRO – TEATRO D' EUROPA"

Komedija "Arlecchino servitore di due padroni" (Arlecchino sluga dvaju gospodara), koja je na programu HNK Ivana pl. Zajca 22. svibnja u 11.30 i 20 sati, kultni je status stekla zahvaljujući režiji pokojnog Giorgia Strehlera. Predstava je od 1947. godine odigrana više od dvije tisuće puta u četrdeset zemalja svijetaNEZABORAVNA VEČER S ČAROBNJACIMA IZ MILANSKOG "PICCOLO TEATRO – TEATRO D' EUROPA"

Na samom početku petomjesečne svjetske turneje tijekom koje će obići deset zemalja, uključujući i Sjedinjene Američke Države, "Piccolo Teatro - Teatro d' Europa" iz Milana u nedjelju, 22. svibnja, stiže u Rijeku gdje će u HNK Ivana pl. Zajca odigrati dvije predstave "Arlecchino servitore di due padroni" (Arlecchino sluga dvaju gospodara) i to u 11.30 i 20 sati. Glavnu ulogu u jutarnjem terminu tumači Enrico Bonavera, dok će navečer Arlecchina utjeloviti slavni Ferruccio Soleri koji će, nakon 1981. godine, pred riječkom publikom nastupiti po drugi put.

 

Radi se o komediji koja je kultni status stekla zahvaljujući režiji pokojnog Giorgia Strehlera, a s kojom je milanski "Piccolo Teatro" od 1947., kad je premijerno izvedena, nastupio u četrdeset zemalja širom svijeta. "Arlecchino servitore di due padroni" svojevrsni je rekorder: predstava je odigrana više od dvije tisuće puta za što je trebalo prijeći 750 tisuća kilometara, koliko je potrebno da bi se čak dvadeset puta proputovalo svijetom, odnosno skoro onoliko kilometara koliko bi iznosio put od Zemlje do Mjeseca i natrag! Tijekom skoro pola stoljeća duge vladavine scenom, "Arlecchino" je dvaput doputovao do Rijeke – 1955. kad je naslovnu ulogu interpretirao Marcello Moretti, i 1981. godine, a sada nam u verziji koju je pripremio Ferrucio Soleri u suradnji s Stefanom De Lucom stiže i treći put.

 

Nakon "Filumene Marturano" i "Vaccàrije" koje su izvedene u Italiji, ovom predstavom nastavlja se suradnja HNK Ivana pl. Zajca i "Piccolo Teatro". Realizaciju riječkog gostovanja "čarobnjaka iz Piccolo Teatro", kako ih nazivaju kritičari, omogućila je Talijanska drama i Ministarstvo za kulturu Republike Hrvatske.

 

U pariškom "C'est la vieu" svojedobno je pisalo: "Ne znate talijanski? Ja manje od vas. Ali jamčim vam da to ni najmanje ne smeta zanosu gledatelja, koji su bez prestanka pljeskali čarobnjacima iz Piccolo Teatro". Zaista, imati priliku pogledati ovu kultnu predstavu, a ne učiniti to, veliki je propust.


 

ORGANIZATORI "RIJEČKIH LJETNIH NOĆI" OTKRILI JOŠ JEDNO IZNENAĐENJE

Najnovije iznenađenje koje su posjetiteljima "Riječkih ljetnih noći" pripremili organizatori festivala je koncert slavnog hrvatskog kantautora Arsena Dedića i njegove supruge, legendarne pjevačice Gabi Novak. Arsen i Gabi nastupit će 10. srpnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u 21 sat.ORGANIZATORI "RIJEČKIH LJETNIH NOĆI" OTKRILI JOŠ JEDNO IZNENAĐENJE

Organizatori "Riječkih ljetnih noći" posjetiteljima festivala pripremili su još jedno iznimno iznenađenje. Radi se o koncertu slavnog hrvatskog kantautora Arsena Dedića i njegove supruge, legendarne pjevačice Gabi Novak.

Skladbe koje "imaju ono nešto" bard hrvatske šansone sa životnom suputnicom izvest će uz klavirsku pratnju maestra Branka Bulića i svog sina, renomiranog glazbenika Matije Dedića. S obzirom da zanimanje publike za koncerte Arsena Dedića i Gabi Novak ne jenjava, te da mnogi cijene i uživaju u njihovom radu, za očekivati je da će za ljubitelje glazbene umjetnosti ovaj zajednički nastup biti uistinu poseban doživljaj. 


 

PUBLIKA ODUŠEVLJENA "BLUDIMA"

Tijekom izvedbe koja traje oko sat i petnaest minuta publika je nekoliko puta pljeskom popratila pojedine prizore, dok je na tragikomičnu situaciju u kojoj su se našli Manfridijevi likovi doslovno »umirala« od smijeha, navodi novinarka Kim Cuculić u "Novom listu"PUBLIKA ODUŠEVLJENA "BLUDIMA"

Andreja Blagojević i Damir Orlić
Snimio: Dražen Šokčević

Na sceni »Zajc off« u bivšem kinu »Garibaldi« sinoć je hrvatsku praizvedbu doživjela predstava »Bludi« (Zozòs), koju je prema tekstu suvremenog talijanskog dramatičara Giuseppea Manfridija režirao slovenski redatelj Matjaž Latin, a u kojoj glume Andreja Blagojević, Damir Orlić i Alen Liverić. Tijekom izvedbe koja traje oko sat i petnaest minuta publika je nekoliko puta pljeskom popratila pojedine prizore, dok je na tragikomičnu situaciju u kojoj su se našli Manfridijevi likovi doslovno »umirala« od smijeha, navodi novinarka Kim Cuculić u "Novom listu" od 12. svibnja.

Oduševljeni autor "Bluda" zahvalio se riječkom Kazalištu, redatelju i glumcima koji su "izvrsno obavili posao i pokazali izniman talent i inventivnost".

- Komedija »Zozos« svojom se neobičnošću izdvaja iz svih dramskih tekstova koje sam napisao. Mnogi moji komadi govore o nasilju, međutim kad sam ih pisao shvatio sam da je pisanje drama poput igre, kao uostalom i sama smrt koja na pozornici izgleda kao igra, izjavio je Manfridi.

Predstavom »Bludi« oduševljen je i Miroslav Tatić, direktor »Rijekakina«, koji smatra da se radi o izuzetnom kazališnom događaju koji pruža mnogo iznenađenja, a za "Novi list" je izjavio:  - Predstava je istodobno surova, ali i pitka. Što se tiče zabrane za mlađe od 16 godina, ja sam u biti protiv svake zabrane, pogotovo kad je u pitanju umjetnost. Međutim, možemo pretpostaviti da ova predstava u malograđanskom društvu može izazvati polemike.

Redatelj mlađe generacije Marin Lukanović novinarki Cuculić "otkrio" je da je on službeno prvi fan predstave »Bludi«: - Vidi se da su se glumci dobro zabavljali dok su radili predstavu. Mislim da nije šokantna, jer danas klinci od 16 godina znaju više o seksu nego ja!


 

RASKOŠ I RAZLIČITOST "RIJEČKIH LJETNIH NOĆI"

Naslov Festivala uključuje riječ - Noć! To nas asocira na posebna ozračja "sna ljetne noći", potom na toplinu ovog grada koji je i mediteranski i srednjeeuropski, na sve njegove novootkrivene prostore i napokon na čarolije koje noć i noćne zvijezde na nebu, u moru i na zemlji otvaraju stalno pred nama, navodi u svom priopćenju za novinare Mani Gotovac, intendantica HNK Ivana pl. Zajca, povodom predstojećeg, drugog po redu, festivala "Riječke ljetne noći" što započinje 23. lipnja nastupom britanskog uličnog kazališta "Avanti Display" ispred zgrade riječkog Kazališta.RASKOŠ I RAZLIČITOST "RIJEČKIH LJETNIH NOĆI"

Zvijezde u noći na nebu u moru i na pozornicama Rijeke

 

 

Raskoš u različitostima, ali i u pojedinostima – možda bi to mogao biti usputni podnaslov ovoljetnim "Noćima".

Festival za razliku od prošlogodišnjeg traje trideset i tri dana. Bit će otvoren 23. lipnja, a završava 26. srpnja. Počinje s osobito zanimljivim nastupom britanskog uličnog kazališta "Avanti Display", koje je otvorilo i obnovljenu zgradu Nacionalnog teatra u Londonu. Njihov spektakl zove se "Hydromania!", a odvijat će se na i oko zgrade HNK Ivana pl. Zajca. Gosti i građani Rijeke bit će sudionici spektakla u tek otvorenom Kazališnom parku i Verdijevoj ulici. Otvorenje je zamišljeno u duhu Mediterana. Festival ćemo zatvoriti plešući valcer i tango na Trgu Riječke rezolucije, u duhu mitteleurope.

U glazbenom programu, kao i u ostalima, Festival istodobno pokazuje vrhunsku elitnu umjetnost  i vrhunsku estradnu umjetnost. Tako će njegovi posjetitelji na Trsatu moći uživati u opernim arijama u izvedbi MARIELLE DEVIA i LUCIANE D' INTINO, zvijezda s pozornica najprestižnijih teatara svijeta kao što su njujorška METROPOLITAN OPERA,  TEATRO ALLA SCALA u Milanu, londonski COVENT GARDEN... Ponudit ćemo im raskošnu izvedbu Mozartove  opere "Così fan tutte" na Trgu Riječke rezolucije i "Carminu buranu" Carla Orffa u tvornici Torpedo. Ali istodobno posjetit će nas i Arsen Dedić, Gabi Novak, "Putokazi", Damir Urban, "Laibach"...

U dramskom programu čak tri premijere! Od toga jedna svjetska praizvedba, jedna talijanska i jedna hrvatska premijera. Koltèsovu "Pjesmu nad pjesmama", do sada neizvedenu, pokazat ćemo s Mini Teatrom iz Ljubljane, te Novim kazalištem iz Zagreba u Tvornici papira. Talijanska drama izvest će po prvi put u Hrvatskoj komediju Giacinta Galline "Zente refada". Uz samo more, gotovo u moru, vidjet ćemo posve novu i neočekivanu adaptaciju slavnog romana Slobodana Novaka "Mirisi, zlato i tamjan", koji se u originalu događaju na Rabu, a kod nas na Kantridi. Uz to ponovit će se kao svojevrsna tradicija "Hamlet" u Tvornici papira, "Jazz" Filipa Šovagovića, koji jednako privlači europske kao i naše festivale, a nastupit će i glasovito alternativno kazalište TRAFIK iz Rijeke.

Na Festivalu će se pojaviti umjetnici svjetskog glasa. Uz već spomenute bit će tu europski poznati bas Giorgio Surian, tenor Tomislav Mužek..., dirigenti poput Fabrizija Venture, Nade Matošević..., redatelji Vinko Brešan, Krešimir Dolenčić, Ivica Buljan..., glumci i pjevači iz Hrvatske, Slovenije, Italije...

I na kraju i posve usputno:

Naslov Festivala uključuje riječ - Noć! To nas asocira na posebna ozračja "sna ljetne noći", potom na toplinu ovog grada koji je i mediteranski i srednjoeuropski, na sve njegove novootkrivene prostore i napokon na čarolije koje noć i noćne zvijezde na nebu u moru i na zemlji stalno otvaraju pred nama...

 

Mani Gotovac, intendantica HNK Ivana pl. Zajca Rijeka

 

("Avanti Display" nastupio je povodom otvaranja obnovljenog Nacionalnog teatra u Londonu. Fotografija preuzeta s www.avantidisplay.com)

 

VEČERAS HRVATSKA PRAIZVEDBA CRNE KOMEDIJE "Zozòs"

Do sada sam se samo tri puta prihvatio režije svojih djela iz jednostavnog razloga što mi je zanimljivije vidjeti što neka druga glava može smisliti, što netko drugi može učiniti od mog teksta. Hrvatsku verziju "Zozòsa" imao sam prilike pogledati sinoć na generalnoj probi i mogu reći da se radi o jednom od najboljih uprizorenja te moje komedije, izjavio je Giuseppe Manfridi, autor crne komedije "Bludi", na predstavljanju istoimene knjige koje je upriličeno u foajeu HNK Ivana pl. Zajca povodom večerašnje hrvatske praizvedbe tog djela...VEČERAS HRVATSKA PRAIZVEDBA CRNE KOMEDIJE "Zozòs"

Uoči večerašnje hrvatske praizvedbe crne komedije "Bludi" (Zozòs) suvremenog talijanskog dramskog pisca Giuseppea Manfridija, u foajeu HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci upriličeno je predstavljanje istoimene knjige, koju je u suradnji s riječkim Kazalištem i Društvom hrvatskih književnika - ogranak u Rijeci, objavila izdavačka kuća "Adamić".

- Do sada sam se samo tri puta prihvatio režije svojih djela iz jednostavnog razloga što mi je zanimljivije vidjeti što neka druga glava može smisliti, što netko drugi može učiniti od mog teksta. Hrvatsku verziju "Zozòsa" imao sam prilike pogledati sinoć na generalnoj probi i mogu reći da se radi o jednom od najboljih uprizorenja te moje komedije, izjavio je Manfridi koji je nekoliko dana prije premijere stigao u Rijeku da bi i osobno nazočio tom velikom događaju.

Predstava "Bludi" po prvi puta u Hrvatskoj bit će izvedena večeras u 20 sati u bivšem kinu "Garibaldi", Ante Starčevića 6, u sklopu programa Zajc off, a na programu je 12. i 13. svibnja, od 23. do 27. svibnja, te od 1. do 4. lipnja. Uloge tumače Andreja Blagojević (Beatrice), Damir Orlić (Tit) i Alen Liverić (Tobia).

- Premda je tema o kojoj piše Manfridi bizarna i šokantna, najvažnije je da je predstava istodobno i duhovita, te da uspijeva nasmijati. I mi smo se dobro zabavljali dok smo je stvarali, istaknuo je redatelj "Bluda" Matjaž Latin, a sve je počelo prije četiri godine, kad je dramaturginja Magdalena Lupi na seminaru u Londonu prvi put čula za ovo Manfridijevo kontrovezno djelo. Znajući da je u pitanju komad koji se zbog burnih reakcija nekih gledatelja usude postaviti samo rijetka kazališta, predložila je intendantici HNK Ivana pl. Zajca Mani Gotovac realizaciju ove predstave.

- U ovom komadu, koji samo uvjetno pripada takozvanom teatru ekscesa, Manfridi na duhovit i inteligentan način ismijava mit o Edipovu kompleksu. Za razliku od dramaturgije »krvi i sperme«, kojom se samo nastavlja tradicija europskog teatra koji nastoji šokirati, Manfridi nikad ne koristi jezik ulice i psovke, dok se u njegovim komadima ni seks ne svodi na ekshibicionizam bez pokrića, ističe Magdalena Lupi.

Predstava "Bludi" zbog teme o kojoj govori zabranjena je za gledatelje mlađe od šesnaest godina. Okosnica radnje zasad je još uvijek tajna, no nema sumnje da će se već večeras nakon praizvedbe o "Bludima" puno raspravljati.

Izbor kostima i glazbe načinio je Matjaž Latin, hrvatski prijevod potpisuje Natka Badurina, scenografkinja je Nataša Černoša, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, a inspicijentica i šaptačica je Jolanda Pahor. Predstava bez stanke traje sat i petnaest minuta. Zbog velikog interesa publike svim zainteresiranima za "Blude" preporuča se unaprijed rezervirati ulaznice.

 

Objavljeno 11. svibnja 2005.


 

Koncert za mlade

Večeras i sutra, 11. svibnja, u 19 sati na programu HNK Ivana pl. Zajca je Koncert za mlade namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole, koji će moći poslušati V. simfoniju L. van Beethovena i serenadu »Mala noćna muzika« W. A. Mozarta...Koncert za mlade

Na programu HNK Ivana pl. Zajca večeras i sutra, 11. svibnja, u 19 sati dvije su izvedbe simfonijskog koncerta orkestra Opere, koje su namijenjene učenicima viših razreda osnovne škole. Inicijativa je nastala u želji da riječko Kazalište simfonijsku glazbu približi najmlađim pretplatnicima. Na programu su V. simfonija L. van Beethovena i serenada »Mala noćna muzika« W. A. Mozarta, a prije navedenih djela dirigentica Nada Matošević dat će svoj komentar. Ova praksa trebala bi se nastaviti, pa će se simfonijski koncerti u programu pretplata za mlade naći i u sljedećim kazališnim sezonama.

 

Ulaznice za večerašnji i sutrašnji koncert su i u slobodnoj prodaji, te se mogu kupiti na blagajni HNK Ivana pl. Zajca jedan sat prije početka programa.


 

"BLUDI" SAMO ZA STARIJE OD ŠESNAEST GODINA

Predstava "Bludi" suvremenog dramskog pisca Giuseppea Manfridija bit će premijerno izvedena 11. svibnja u 20 sati u bivšem kinu "Garibaldi" (Ante Starčevića 6) u sklopu programa Zajc off. Naslov djela, »Zozòs«, potječe od riječi zozzo što u rimskom dijalektu znači prljavo, opsceno, a zbog šokantnih prizora i ekscesa mnogi teatri pribojavaju se postaviti na scenu ovu bizarnu dramu o ženi zrele dobi, njezinom dvostruko mlađem ljubavniku i ginekologu. HNK Ivana pl. Zajca nije se ustručavao ponuditi ovo djelo svojoj publici, pa ukoliko ste stariji od šesnaest godina dođite i otkrijte tajnu "Bluda""BLUDI" SAMO ZA STARIJE OD ŠESNAEST GODINA

Crna komedija "Bludi" ("Zozós") suvremenog dramskog pisca Giuseppea Manfridija doživjet će svoju hrvatsku praizvedbu 11. svibnja u 20 sati u bivšem kinu "Garibaldi" (Ante Starčevića 6) u sklopu programa Zajc off. No, premda se bliži dan premijere, nitko od glumaca - Andreja Blagojević koja tumači ulogu Beatrice, Damir Orlić (Tit) i Alen Liverić (Tobia), kao niti redatelj Matjaž Latin i dramaturginja Magdalena Lupi ne žele otkriti pojedinosti o sadržaju. "Bludi" su jednostavno obavijeni velom tajne, a intendantica HNK Ivana pl. Zajca Mani Gotovac ipak napominje da je predstava šokantna i da se ne preporučuje gledateljima mlađim od šesnaest godina.

Naslov djela, »Zozòs«, potječe od riječi zozzo što u rimskom dijalektu znači prljavo, opsceno, a zbog šokantnih prizora i ekscesa mnogi teatri pribojavaju se postaviti na scenu ovu bizarnu dramu o ženi zrele dobi, njezinom dvostruko mlađem ljubavniku i ginekologu. Ustvari, to je priča o rušenju seksualnih i erotskih predrasuda, priča o razotkrivanju morbidnih obiteljskih tajni koje se kroz smijeh, apsurd i nelagodu razrješavaju poput neke starogrčke tragedije. Poznati redatelj Sir Peter Hall, zaslužan za međunarodni uspjeh »Bluda«, bio je spreman preuzeti taj rizik držeći se poslovice da je »cijena napretka usuditi se djelovati«, a povodom pedesete obljetnice svog umjetničkog rada po drugi put postavlja »Blude« na scenu britanskog Nacionalnog teatra. I HNK Ivana pl. Zajca nije se ustručavao ponuditi ovo djelo svojoj publici, pa ukoliko ste stariji od šesnaest godina dođite i otkrijte tajnu "Bluda".


 

"PRIJEVARA" NA XII. FESTIVALU GLUMCA

Predstavu "Prijevara" režirao je Marin Lukanović, uloge tumače Andreja Blagojević (Emma), Alen Liverić (Jerry) i Galiano Pahor (Robert), a bit će izvedena 19. svibnja u Slovačkom domu u Iloku u 20.30 sati i 20. svibnja u 19 sati u Pastoralnom centru u Vukovaru"PRIJEVARA" NA XII. FESTIVALU GLUMCA

Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca Rijeka s predstavom "Prijevara" Harolda Pintera sudjeluje na ovogodišnjem, dvanaestom po redu Festivalu glumca što se od 14. do 23. svibnja održava u Iloku, a domaćin Festivala je istaknuti dramski umjetnik Pero Kvrgić.

 

Predstave koje su u službenoj konkurenciji također gostuju u Vukovaru, Županji i Vinkovcima, a stručni ocjenjivački sud u sastavu Božidarka Frait, Josip Bobi Marotti i Siniša Popović dodijelit će četiri nagrade "Fabijan Šovagović" za najbolja umjetnička ostvarenja, nagradu "Ivo Fici" glumcu ili glumici do dvadeset i osam godina za najbolje umjetničko ostvarenje, te nagradu za najbolju predstavu u cjelini. Dodjela nagrada bit će upriličena 23. svibnja u 20.30 sati.

 

"Prijevaru" je režirao Marin Lukanović, uloge tumače Andreja Blagojević (Emma), Alen Liverić (Jerry) i Galiano Pahor (Robert), a bit će izvedena 19. svibnja u Slovačkom domu u Iloku u 20.30 sati i 20. svibnja u 19 sati u Pastoralnom centru u Vukovaru.

 

Izbornica XII. Festivala glumca je Anja Šovagović-Despot, predsjednik Goran Grgić, a izvršni organizator je Kazališna družina "Asser Savus".


 
OTVOREN KAZALIŠNI PARK

Park će krasiti 2800 biljaka, većinom mediteranskog porijekla, a zanimljivo je da se u njemu nalazi i devet ruža stablašica čiji su nazivi Charleston, Händel, Concerto, Concertino, Dirigent, Solo, Primabalerina, Maria Callas i Balet. U središtu parka svoje je mjesto konačno pronašao i spomenik Ivanu pl. ZajcuOTVOREN KAZALIŠNI PARK

Kazališni park ispred HNK Ivana pl. Zajca uređen prema onome iz 1875. godine svečano je otvoren u ponedjeljak, 2. svibnja u podne, dan uoči 60. obljetnice oslobođenja grada Rijeke. Autor parkovnog rješenja je Dragutin Kiš, urbanističko-arhitektonsko rješenje potpisuju Alen Oslaković i Tomislav Kontić, a u projekt preuređenja bila je uključena i Ružica Sabljić, konzultant za navodnjavanje. Izvođač radova je tvrtka »Parkovi plus«, a vrijednost investicije iznosi pet milijuna kuna.
Park će krasiti 2800 biljaka, većinom mediteranskog porijekla, a zanimljivo je da se u njemu nalazi i devet ruža stablašica čiji su nazivi Charleston, Händel, Concerto, Concertino, Dirigent, Solo, Primabalerina, Maria Callas i Balet. U središtu parka svoje je mjesto konačno pronašao i spomenik Ivanu pl. Zajcu.

Brojnim građanima obratila se Mani Gotovac zahvalivši se i Kairosu, grčkom bogu povoljnog trenutka, jer joj je pružena prilika da kao intendantica HNK Ivana pl. Zajca prisustvuje tako svečanom događaju. U ime tima koji je osmislio projekt okupljenima se obratio Dragutin Kiš, dok je gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel nazočne pozvao na prvu šetnju obnovljenim Kazališnim parkom. Poseban ugođaj svečanosti dali su djevojke i mladići, studenti iz biljeterske službe Kazališta, koji su prošetali parkom u kostimima iz druge polovice 19. stoljeća.


 

UZBUDLJIV KAZALIŠNI SVIBANJ

Ljubiteljima kazališne umjetnosti HNK Ivana pl. Zajca priprema uzbudljiv i nimalo dosadan svibanj. Tako je u nedjelju, 22. svibnja u 11.30 i 20 sati na rasporedu komedija »Arlecchino servitore di due padroni« (Arlecchino sluga dvaju gospodara) Carla Goldonija s kojom u Rijeci gostuje kazalište Piccolo Teatro iz Milana. U ponedjeljak, 23. svibnja u 19.30 sati slijedi monodrama »Na rubu pameti« Miroslava Krleže u izvedbi Dragana Despota, a hrvatska praizvedba crne komedije suvremenog talijanskog dramatičara Giuseppea Manfridija »Bludi« (Zozòs) u režiji Matjaža Latina na programu je 11. svibnja, a bit će prikazana u bivšem kinu Kvarner u 20 sati...UZBUDLJIV KAZALIŠNI SVIBANJ

Ljubiteljima kazališne umjetnosti HNK Ivana pl. Zajca Rijeka priprema uzbudljiv i nimalo dosadan svibanj. Tako je u nedjelju, 22. svibnja u 11.30 i 20 sati na rasporedu komedija »Arlecchino servitore di due padroni« (Arlecchino sluga dvaju gospodara) Carla Goldonija. Predstavu režira Giorgio Strehler, a ulogu Arlecchina tumači slavni Ferruccio Soleri. Vječan i uvijek jednako mlad »Arlecchino«, najpoznatija je predstava kazališta Piccolo Teatro iz Milana, koja već pedeset i četiri godine bez prestanka kruži svijetom, zabavljajući publiku svih jezika i uzrasta.

 

U ponedjeljak, 23. svibnja u 19.30 sati slijedi monodrama »Na rubu pameti« Miroslava Krleže u izvedbi Dragana Despota. "Prelazeći iz uloge u ulogu, jer nekoliko je osoba prisutno u jednom glumcu, Despot nas osvaja raznolikošću glumačkog umijeća, a sve bez imalo pretjerivanja, uvijek s mjerom i vjerom u identitet svake portretirane osobe posebno. Despotu vjerujemo i to je toliko snažan osjećaj da struji iz publike prema njemu«, istaknula je  Anči Fabijanović u "Hrvatskom slovu". Reprize su na rasporedu 24. i 25. svibnja.

.

Hrvatska praizvedba crne komedije suvremenog talijanskog dramatičara Giuseppea Manfridija "Bludi" (Zozòs) u režiji Matjaža Latina na programu je 11. svibnja, a bit će prikazana u bivšem kinu Kvarner u 20 sati. Zainteresirani će predstavu moći pogledati do 5. lipnja, a ne preporučuje se gledateljima mlađim od šesnaest godina. Naslov djela, "Zozòs", potječe od riječi zozzo što u rimskom dijalektu znači prljavo, opsceno, a zbog šokantnih prizora i ekscesa mnogi teatri pribojavaju se postaviti na scenu ovu bizarnu priču o rušenju seksualnih i erotskih predrasuda, priču o razotkrivanju morbidnih obiteljskih tajni koje se kroz smijeh, apsurd i nelagodu razrješavaju poput neke starogrčke tragedije. Što se događa kad se zakomplicira odnos između žene zrele dobi i njezinog dvostruko mlađeg ljubavnika, pa kad "uleti" mladićev otac ginekolog, otkrijte sami. Uloge tumače Andreja Blagojević, Damir Orlić i Alen Liverić.

 

Ako ste dosad propustili neke od predstava kao što su mjuzikl "Jalta Jalta", drama "Jazz", komedija "Galeb" ili glazbena drama "Maria Callas Master Class" (Majstorska klasa Marije Callas) u svibnju vam se pruža još pokoja prilika da nadoknadite propušteno. Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka u svibnju priprema i svečanost povodom 60. obljetnice oslobođenja grada Rijeke (3. svibnja), svečanost povodom stote obljetnice utemeljenja brodogradilišta "3. Maj" (3. svibnja), koncert za mlade u izvedbi Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca (10. i 11. svibnja), te nastup polaznika Studija za klasični balet i solista Baleta HNK Ivana pl. Zajca (28. svibnja).  


 

MONTSERRAT CABALLE NA »RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA«

Nastup operne dive Montserrat Caballe 16. srpnja u Marijinu perivoju na Trsatu iznenađenje je ovogodišnjih »Riječkih ljetnih noći«. Na programu će biti arije iz poznatih opera, koje će uz Montserrat Caballe izvoditi i njena kćerka Montserrat Marti. Festival će trajati trinaest dana duže od prošlogodišnjeg, od 23. lipnja do 26. srpnja, a povodom otvorenja ispred zgrade riječkog HNK nastupit će »Avanti display« iz Manchestera, jedno od najpoznatijih europskih uličnih kazališta, sa spektaklom »Hydromania«...


MONTSERRAT CABALLE NA »RIJEČKIM LJETNIM NOĆIMA«

Nastup operne dive Montserrat Caballe 16. srpnja u Marijinu perivoju na Trsatu iznenađenje je ovogodišnjih »Riječkih ljetnih noći«. Na programu će biti arije iz poznatih opera, koje će uz Montserrat Caballe izvoditi i njena kćerka Montserrat Marti. Festival će trajati trinaest dana duže od prošlogodišnjeg, od 23. lipnja do 26. srpnja, a povodom otvorenja ispred zgrade riječkog HNK nastupit će »Avanti display« iz Manchestera, jedno od najpoznatijih europskih uličnih kazališta, sa spektaklom »Hydromania«.
U sklopu dramskog programa bit će izvedene dvije premijere -»Marš/Pjesma nad pjesmama« M. B. Koltesa 27. lipnja u »Tvornici papira«, te 20. srpnja u Portiću na Kantridi »Mirisi, zlato i tamjan« Slobodana Novaka. Predstava je na rasporedu i 21., 22. i 23. srpnja. Premijeru priprema i Talijanska drama, a radi se o komediji »Zente refada/Skorojevići« Giacinta Galline, koja će se raditi u koprodukciji s tršćanskim kazalištem »La Contrada«, a bit će izvedena 9. srpnja na Trgu Riječke rezolucije.
Premijera Mozartove opere »Cosi fan tutte«, u kojoj će kao gosti nastupiti poznati operni pjevači Giorgio Surian i Tomislav Mužek, zakazana je za 30. lipanj također na Trgu Riječke rezolucije, a Riječka filharmonija 12. srpnja izvest će u »Tvornici Torpedo« »Carminu buranu« Carla Orffa. Nastup zbora »Putokazi« 18. srpnja na Trgu Republike Hrvatske razveselit će one manje sklone klasičnom repertoaru.
»Jazz« Hrvatske drame reprizno će biti prikazan 11., 12. i 13. srpnja u dvorištu Filozofskog fakulteta, dok će na sceni HKD-a 19. srpnja Teatar Trafik izvesti predstavu »Beaufortova ljestvica«. Jedina predstava koja će biti izvedena u zgradi HNK Ivana pl. Zajca bit će balet »Don Quijote« HNK Split, koji je na programu 6. srpnja. Zatvaranje »Riječkih ljetnih noći« 26. srpnja na Trgu Riječke rezolucije bit će u znaku valcera i tanga.


 

URBAN,  MILAN FRAS (LAIBACH) I "UNDERGROUND SKY" GOSTI "PUTOKAZA"

Na "Riječkim ljetnim noćima 2005" "Putokazi" će 18. srpnja u 21.30 sati na Trgu Republike Hrvatske predstaviti svoj najnoviji projekt "Androidu", a njihovi su gosti  Damir Urban, Milan Fras (Laibach), "Underground Sky"…URBAN,  MILAN FRAS (LAIBACH) I "UNDERGROUND SKY" GOSTI "PUTOKAZA"

Nakon što je otkriveno prvo iznenađenje "Riječkih ljetnih noći 2005", da će slavna operna diva Montserrat Caballé s kćerkom Montserrat Martí u pratnji orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca nastupiti 16. srpnja u 21.30 sati u Marijinom perivoju na Trsatu, ponovno se potvrđuje da će drugi po redu Festival biti uistinu nešto posebno.

Posjetitelji "Riječkih ljetnih noći" raznovrsni program uživat će u prostorima u kojima umjetnost tek počinje stanovati, no iako do tada ima još puna tri mjeseca, svakim danom sve je više razloga za veselje jer ono što za predstojeće ljeto pripremaju Grad Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca i Turistička zajednica grada Rijeke prave su poslastice za sve ukuse.

Jedan od slatkiša pripremaju i "Putokazi", koji tijekom dvadeset godina rada nisu podilazili općem trendu stvaranja glazbe za brzu konzumaciju. Svoj najnoviji, deveti projekt "Androidu", predstavit će 18. srpnja u 21.30 sati na Trgu Republike Hrvatske, a stepenice koje vode prema Guvernerovoj palači za potrebe tog happeninga bit će pretvorene u bajkovito osvijetljeno mjesto na kojem će čudesna izvedba "Putokaza" postati još čarobnija. Njihovi su gosti  Damir Urban,  Milan Fras (Laibach), "Underground Sky", ali to  nije sve, stoga opet uskoro zavirite na naše web stranice po novu dozu uzbuđenja…


 

POČELA POTRAGA ZA HRVATSKIM MALIM GLASOM

Mali Glas glumice Jane Horrocks ostavio je bez glasa sve one koji su pogledali film "Little Voice", ekranizaciju glazbene melodrame suvremenog britanskog autora Jima Cartwrighta. Taj nevjerojatan dar da do savršenstva oponaša pjevačice potpuno različitih boja glasa (Judy Garland, Marilyn Monroe, Shirley Bassey...) moći će pokazati i neko naše ime. Naime, ovu zanimljivu priču o pjevačkom čudu uskoro ćemo moći gledati u kazališnoj predstavi koju u riječkom HNK priprema slovenska redateljica Mateja Koležnik...POČELA POTRAGA ZA HRVATSKIM MALIM GLASOM

Mali Glas glumice Jane Horrocks ostavio je bez glasa sve one koji su pogledali ekranizaciju glazbene melodrame suvremenog britanskog autora Jima Cartwrighta. Taj nevjerojatan dar da do savršenstva oponaša pjevačice potpuno različitih boja glasa moći će pokazati i neko naše ime. Naime, ovu zanimljivu priču o pjevačkom čudu uskoro ćemo moći gledati u kazališnoj predstavi koju u riječkom HNK priprema slovenska redateljica Mateja Koležnik. Potraga za hrvatskim Malim Glasom već je počela, a hoće li to biti glumica, pjevačica, oboje ili nijedno od toga, još se ne zna, navodi se u tekstu "Tko će biti naš Mali Glas" objavljenom u tjedniku "Story" od 27. travnja.

U filmu "Little Voice" snimljenom 1998. godine glumi i Ewan McGregor, koji tumači ulogu Billyja, mladića u kojeg se zaljubljuje Mali Glas. Njezinu majku Mari Hoff igra Brenda Blethyn, a u ulozi majčinog ljubavnika i menadžera Ray Saya pojavljuje se Michael Caine.

"Bit će zanimljivo vidjeti njihove hrvatske alternacije", navodi "Story" za koji je izjavu dao i Gordan Muratović Coco, skladatelj glazbe za dramu "Uspon i pad Maloga Glasa", koju priprema Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca Rijeka:

- Bit ću jako zadovoljan s pjevačicom-glumicom koja bude mogla otpjevati te različite boje glasa. Još nisam siguran tko bi to bio od cura koje sam "preslušao", ali otkrit ću vam da neke od njih nisu glumice.


 
Münchhausen, MONOSPEKTAKL O NAJVEĆEM LAŠCU SVIH VREMENA

Predstava "Münchhausen" Vilija Matule, Borisa Kovačevića i Romana Šuškovića Stipanovića inspirirana je zgodama njemačkog baruna Karla Friedricha Hieronymusa von Münchhausena, a u interpretaciji iznimnog glumca Vilija Matule ponovno je na repertoaru HNK Ivana pl. Zajca u nedjelju, 8. svibnja u 17 i 19 sati, te u ponedjeljak, 9. svibnja u 19 sati.MÜNCHHAUSEN, MONOSPEKTAKL O NAJVEĆEM LAŠCU SVIH VREMENA

O tome zašto čovjek laže i kako to čini napisano je bezbroj debelih knjiga, ali i lagati treba znati! Njemački barun Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen (1720.-1797.) itekako je dobro znao kako se to radi. Povijest ga pamti kao najvećeg lašca svih vremena, a u razdoblju od 1781. do 1783. u Berlinu je tiskan svojevrstan Vademecum za veseljake, u čijem su se 8. i 9. dijelu našle neobične priče i anegdote o lažljivom barunu. Münchhausen je, dakle, zaista postojao, a predstava kazališne produkcije "Movens" iz Zagreba, Vilija Matule, Borisa Kovačevića i Romana Šuškovića Stipanovića inspirirana je njegovim zgodama. U interpretaciji iznimnog glumca Vilija Matule "Münchhausen" je ponovno na repertoaru HNK Ivana pl. Zajca u nedjelju, 8. svibnja u 17 i 19 sati, te u ponedjeljak, 9. svibnja u 19 sati.

 

Simo Mraović u "Jutarnjem listu" od 26. rujna 1998. istaknuo je: "Vili Matula maestralnim je glumačkim bravurama tjerao publiku na mahniti smijeh", Hrvoje Ivanković u "Slobodnoj Dalmaciji" od 27. rujna 1998. piše: "Matulina predstava je pobjeda glumca i profesije u pravom smislu riječi: to je mali monospektakl koji se s ponosom može pokazati na bilo kojoj svjetskoj pozornici. Ne sjećam se kad sam posljednji put na jednoj kazališnoj predstavi čuo tako snažan, iskren i dugotrajan pljesak". U "Novom listu" od 5. svibnja 1999. Svjetlana Hribar navodi: "Kad glumac, sam na sceni, ispuni pozornicu s nekoliko desetina osoba koje prolaze pred očima gledatelja, onda je to teatar. Münchhausen nije monodrama, to je kazalište jdnog glumca."


 

U PRIPREMI!

Na off sceni HNK Ivana pl. Zajca ( Ex kino Kvarner/Garibaldi ) u pripremi je hrvatska praizvedba crne komedije "Bludi" (Zozòs ) autora Giuseppea Manfridija.


 

"LE MILLE E UNA NOTTE" U TALIJANSKIM VRTIĆIMA

Nakon što je puna tri tjedna nastupala na sceni kazališta Carcano u Milanu s predstavom Carla Goldonija "Le baruffe chiozzotte" ("Ribarske svađe"), Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca od 9. do 12. svibnja posjetit će talijanske vrtiće s predstavom "Le mille e una notte" u režiji Giorgija Amodea"LE MILLE E UNA NOTTE" U TALIJANSKIM VRTIĆIMA

Nakon što je puna tri tjedna nastupala na sceni kazališta Carcano u Milanu s predstavom Carla Goldonija "Le baruffe chiozzotte" ("Ribarske svađe"), Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca vratila se u Rijeku. Elvia i Bruno Nacinovich te Rosanna Bubola, koji su nastupali zajedno s talijanskim glumcima, oduševili su i zabavili publiku koja ih je svake večeri nagrađivala burnim pljeskom. Odigrane su dvadeset i četiri predstave, a svaku od njih pogledalo je četiristotinjak gledatelja. Tijekom ove kazališne sezone "Ribarske svađe" su pred talijanskom i švicarskom publikom izvedene šezdeset i osam puta. Predstavu je režirao Pierluca Donin, a koproducenti su Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca, Artisti associati iz Gorizije, Atlantide Teatro iz Verone i Teatri Spa Treviso.

 

 "Le mille e una notte" ("Tisuću i jedna noć") naziv je predstave s kojom će Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca od 9. do 12. svibnja posjetiti talijanske vrtiće "Topolino" (9. svibnja u 9 sati), "Gardelin" (9. svibnja u 11.15 sati), "Cvijić" (10. svbnja u 9 sati), "Mirta" (10. svibnja u 11.25 sati), "Gabbiano" (11. svibnja u 10 sati), te u "Irene Tomee" (12. svibnja u 11.15 sati). Režiju potpisuje Giorgio Amodeo, a uloge tumače Alida Delcaro, Rosanna Bubola, Ivna Bruk i Lucio Slama. U realizaciji predstave koja je premijerno izvedena početkom kazališne sezone 2004./2005. sudjelovali su i Giuliana Artico (scena), Anton Plešić (kostimi) te Alida Delcaro (glazba).

 

Talijanska drama na ovogodišnjem, drugom festivalu "Riječke ljetne noći" sudjeluje s  komedijom Giacinta Galline "Zente Refada" ("Skorojevići"), u koprodukciji s kazalištem La Contrada iz Trsta. Čuvenu predstavu kazališta Piccolo Teatro iz Milana, "Arlecchino servitore di due padroni" ("Arlecchino sluga dvaju gospodara"), namijenjenu pretplatnicima Talijanske drame i slobodnoj prodaji, ugostit će 22. svibnja.         

 


 
VAŽNE REPERTOARNE ODLUKE

Intendantica Mani Gotovac i ravnatelji riječkog HNK Ivana pl. Zajca, uz znanje pojedinih članova Umjetničkog kazališnog vijeća, donijeli su dvije važne repertoarne odluke...VAŽNE REPERTOARNE ODLUKE

Intendantica Mani Gotovac i ravnatelji riječkog HNK Ivana pl. Zajca, uz znanje pojedinih članova Umjetničkog kazališnog vijeća, donijeli su dvije važne repertoarne odluke:

   1. Tradicionalnu manifestaciju “Zajčevi dani” ove će godine otvoriti novo uprizorenje opere Ivana pl. Zajca “Nikola Šubić Zrinjski” u režiji Ozrena Prohića i pod ravnanjem Mo Mladena Tarbuka

   2. Glavni projekt Hrvatske drame sljedeće kazališne sezone bit će “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže u režiji Branka Brezovca. Kako se dade naslutiti glavnu žensku ulogu, barunicu Castelli Glembay igrat će poznata hrvatska estradna zvijezda.

 


 
Pretplata 2014/2015
Hrvatska drama
Dramma italiano
Talijanska drama
Opera
Balet
Koncerti
Noć kazališta
Diplomirani gledatelj
Arhiv
> Sezona 2013-2014
> Sezona 2012/2013
> Sezona 2011/2012
> Sezona 2010/2011
> Sezona 2009/2010
> Sezona 2008/2009
> Sezona 2007/2008
> Sezona 2006/2007
> Sezona 2005/2006
> Sezona 2004/2005
> Novosti
> Kolovoz
> Srpanj
> Lipanj
> Svibanj
> Travanj
> Ožujak
> Veljača
> Siječanj
> Prosinac
> Studeni
> Listopad
> Rujan
> Program
> Hrvatska drama
> Dramma Italiano
> Talijanska drama
> Opera
> Balet
> Koncerti
Copyright (c) 2008. HNK Ivan pl. Zajc :: Kontakt